L’empresa Transgourmet Ibèrica, dedicada a la distribució majorista a l’hostaleria i al supermercat de proximitat, va tancar l’exercici de 2024 amb un benefici net de 24,3 milions d’euros, un 15 % més que l’exercici de l’any anterior. Les vendes van assolir els 1.220 milions d’euros, corresponents a les dues línies en què està estructurat el negoci: distribució a l’hostaleria i distribució a supermercats de proximitat i conveniència. La companyia va tancar l’exercici de 2024 amb una plantilla de més de 2.700 persones, 1.800 proveïdors, 206.000 clients del canal Horeca i 3.400 clients de Retail.
Al canal Horeca, Transgourmet Ibèrica va continuar impulsant durant l’any passat la seva línia de servei a l’hostaleria, que està formada per 70 cash&carry GM Cash-Gros Mercat distribuïts per tot el territori peninsular i insular. Aquests centres han estat objecte d’una important inversió per transformar-los per a una doble funció: la pròpia de cash i la de plataforma de proximitat de Food Service. El 2024 es va fer una inversió important de mitjans i persones en aquest servei d’entrega a la petita hostaleria fins arribar als 370 comercials i una flota idèntica de vehicles.
En els darrers anys, Transgourmet Ibèrica ha reformat totalment 16 GM Cash-Gros Mercat per adaptar-los a les necessitats dels clients i també ha renovat 31 mercats de frescos. Només en el darrer exercici es van reformar 5 GM Cash-Gros Mercat —Tarragona, Blanes, Granollers, Torrevieja i Menorca—. Tant aquestes reformes com el model de cash que s’està construint a Mercabarna busquen fer un salt qualitatiu en favor de la sostenibilitat i en el servei a l’hostaleria, un sector en el qual la companyia compta amb una gran experiència i un model de negoci totalment dissenyat per cobrir totes les necessitats dels seus clients.
Pel que fa a la línia de Retail, el 2024 l’empresa va seguir impulsant el seu nou model de franquícia que aposta per la qualitat per sobre de la quantitat, amb l’objectiu de continuar consolidant la presència a Catalunya, Llevant i Balears, i créixer a Madrid, Andalusia, Canàries i Aragó.
El 2024 es van inaugurar 58 supermercats franquiciats desenvolupant el nou model de franquícia que posa el focus en la conveniència i proximitat, tant física com de servei, oferint solucions com ara eines de fidelització o de venda online, així com serveis que faciliten les tasques administratives. Actualment, aquesta àrea de negoci està formada per prop de 700 supermercats franquiciats, la majoria amb l’ensenya Suma, i també Proxim i Spar (a les demarcacions de Girona i Barcelona), i 2.600 supermercats independents.
Acords estratègics
Les previsions per enguany són impulsar les dues àrees de negoci. En aquesta línia, el mes de gener Transgourmet Ibèrica va arribar a un acord amb l’empresa Nudisco, dedicada a la comercialització d’aliments en conserva, per crear una societat conjunta amb l’objectiu de potenciar el seu negoci de supermercats de proximitat a la zona de Llevant.
I al febrer va arribar a un acord per adquirir el grup de distribució d’alimentació Moyà Saus, de Mallorca. L’objectiu de l’operació és construir un projecte sòlid de futur i desenvolupar el negoci de la distribució a Balears a partir del coneixement del territori que aporta Moyà Saus i la capacitat d’inversió i expansió de Transgourmet Ibèrica. Moyà Saus compta a Mallorca amb 2 plataformes de distribució i 4 cash&carry.
Any del centenari
Transgourmet Ibèrica celebra aquest 2025 el centenari de la companyia, que durant un segle ha respost amb eficàcia als canvis i reptes del mercat, evolucionant fins a convertir-se en l’actualitat en referent de la distribució alimentària a Espanya. Des del 2021, Transgourmet Ibèrica és propietat del grup suís Transgourmet, la segona empresa de distribució majorista d’Europa, amb més de 30.000 empleats, que opera en set països: Suïssa, Alemanya, Àustria, Espanya, França, Polònia i Romania. Al seu torn, Transgourmet és filial del grup cooperatiu suís Coop.
L’empresa va ser fundada el 1925 amb l’inici de l’activitat de venda a l’engròs d’aliments. Des d’aleshores, la seva experiència i coneixement en el sector li han permès ser pionera i anticipar-se a les necessitats dels clients. El 1970 va obrir el primer centre cash&carry GM Cash-Gros Mercat, de 1.000 m2, a Figueres (Alt Empordà, Girona). L’any 2000 va crear la seva reconeguda ensenya de supermercats franquiciats Suma i el 2019 va començar una important transformació del negoci centrada en ampliar i millorar el servei a la petita hostaleria a través dels seus cash&carry GM Cash-Gros Mercat i el seu servei de Food Service, i renovar el seu model de supermercat de proximitat.